RITA VED SAMSØ

 

 

Foto: Handels- og Søfartsmuseet
Kronborg

Dampskib af stål, bygget af jern i Helsingør 1892, til D/S. I 1901 solgt til D.F.D.S. Skibet er på 554 brt længde 52 m, bredde 9 m. Rita af Aalborg på rejse fra Horsens til København med stykgods.

Søforhør i København d. 12.5 1942.
Den 9. maj 1942 kl.2120, da skibet befandt sig i Kattegat i nærheden af Vestborg Fyr, indtraf en voldsom eksplosion og skibet begyndte at synke omgående. Kaptajnen blev ved eksplosionen hårdt såret og indespærret i det sammenstyrtede styrehus. Gennem et hul i dækket lod han sig falde ned i det underliggende bestiklukaf og kravlede derfra ud på dækket, hvor han imidlertid i sin modstandsløse tilstand blev skyllet overbord. En mand af besætningen, som havde reddet sig op på noget stort vraggods, fik øje på kaptajnen og fik ham halet op til sig på vraggodset, hvorfra de begge kort efter blev taget ombord i motorskonnerten Sine af Marstal som havde set eksplosionen og var ilet til hjælp.

Ved forliset omkom 3 mand af besætningen, medens i alt 13 mand blev reddet af Sine. 3 af de reddede var så hårdt medtaget, at de måtte under hospitalsbehandling. Den værst medtagne af de sårede var kaptajn Barris, som fik et mange måneders hospitalsophold, idet han foruden nogle brækkede ribben havde fået hoftebrud, og et brækket ben. Ministeriet må antage at eksplosionen skyldtes skibet ramte en mine.

 

TILBAGE TIL VRAG

 

 

Dybde 16 meter.

Position 55 44 604 - 10 36 363

Patentpropper fra vraget.