Sådan plejer du din bordplade

Posted by

Leder du efter den rette guide til at pleje og passe din bordplade? I denne artikel har vi samlet gode råd til at pleje din bordplade, således at den holder længst muligt. En brugt og slidt bordplade, hvadend den er at finde i køkkenet eller på kontoret, er et minus i din indretning, og derfor giver det god mening proaktivt og præventivt at gøre, hvad du kan, for at din bordplade holder sig frisk og pæn så længe som muligt.

Bordplader findes naturligvis i mange typer og materialer, og i denne artikel vil vi kun omtale bordplader i træ, linoleum og laminat, da denne type bordplade typisk også er den mest plejekrævende slags. Bordplader, der falder under disse typer materiale, omfatter bordplader i massivt træ, bordplader i finér, laminat og linoleum.

For bordplader i massivt træs vedkommende gælder det, at du regelmæssigt bør mætte træet med træolie, da dette giver træet en frisk, ren duft såvel som et glansfuldt og pænt finish. Herudover plejer og hærder olien også træet, hvilket giver en hård og smudsafvisende overflade. Massivt træ mættet i olie suger nemlig ikke vand til sig, men det tørrer heller ikke ud, og dette gør, at du undgår revnedannelser. Revnedannelser er naturligvis noget af det sidste du ønsker på din bordplade, da vand, skidt og snavs søger ned i disse og skaber pletter og dårlig lugt.

På bordplader i finér gælder det som hovedregel, at du bør undgå at anvende rengøringsmidler eller kemikalier, medmindre disse er specielt produceret til formålet. Bordplader i olieret finér kan du med fordel genbehandle med olie, nøjagtigt som du ville en bordplade i massivt træ, mens bordplader i lakeret finér ikke umiddelbart kan genbehandles.

Bordplader i laminat kan ikke umiddelbart repareres eller genbehandles, som det er tilfældet med bordplader i lakeret finér, men du kan med fordel forebygge bordpladens forfald med et rensekit til laminatoverflader. Sådan et rensekit består typisk af en melaminsvamp, en microfiberklud og en beholder med laminatrens, der renser såvel som plejer og hærder overfladen.

Til sidst kan du til bordplader i linoleum også tilkøbe særligt linoleumspleje. Netop for linoleum er det af afgørende vigtighed, at du sørger for at holde dig til produkter, der er lavet til denne type materiale, da linoleum er et naturprodukt, som består af koldpresset linolie blandet med fyld og farvestoffer. Overfladen kan nemt angribes, hvis du anvender gængse rengøringsprodukter såsom opvaskemiddel, brun sæbe eller salmiakholdige rengøringsmidler.