Hvor meget betyder det helt rigtige dæktryk?

Posted by

Dæktryk er rigtig vigtigt, for at bilens køreegenskaber er optimale. Et dæk vil altid tabe dæktryk, det kan man ikke gøre noget ved – men man kan hurtigt genoprette det rette dæktryk.

Hvis der er slitage på dækket, kan det ses på brændstoføkonomien, i værste tilfælde kan bilens dæk eksplodere, hvis dæktrykket bliver meget for lavt.

Alle biler, som er lavet efter 2014, har indbygget dæktryksmåler. Denne måler er der for at holde øje med om bilens dæktryk, er som det skal være. Som det er med alt teknologi, skal man aldrig stole på det 100%, derfor kan det være en god ide at tjekke bilens dæktryk, et par gange om året, også selvom bilen har en indbygget dæktryksmåler.

 

Er der risiko ved at køre med for lavt dæktryk?

Hvis man kører med for lavt dæktryk, kan det øge kontaktfladen mellem underlag og dæk, hvilket vil gøre at dækket hurtigere bliver nedslidt. Så ja, der er faktisk ret mange risikoer ved at køre med for lavt dæktryk. En af de andre negative sider ved for lavt dæktryk, er også brændstoføkonomien ved det lave tryk, da bilen bruger mere brændstof, når dæktrykket ikke er i orden. Samtidig kan dækket blive for varmt, og er dæktrykket meget lavt, kan dækket i værste tilfælde, springe.  Hvis en bil kører omkring 20.000 km om året, kan et for lavt dæktryk ende ud i en ekstraregning på 3-400 kr, for brændstof og dette er altså om måneden, så der er mange gode grunde til at holde øje med dæktrykket og gøre noget ved det, hvis trykket er for lavt.

Ved for lavt tryk, vil dækket blive hurtigere højere i midten, jo hurtigere man kører. Samtidig kan dækket hurtigere blive deform, og slidt på midten.

 

Dog kan der være et tidspunkt, hvor det er godt at køre med for lavt dæktryk, og det er hvis man skal ud og køre i et terræn, hvor der er behov for at bilen har øget vejgreb.

 

Hvordan finder man det rette dæktryk?

Ved alle biler, medfølger der en instruktionsbog og i denne står der hvad det rette dæktryk er for den enkelte bil. Det anbefales at man følger dette, for at få det optimale ud af bilen, og for at dækkene kan holde længst muligt. De fleste biler kører med et dæktryk på 2,5 – 3 bar, har bilen en lavprofildæk, så kan lige denne type bils dæktryk være over 3 bar. Er du i tvivl så snak med din forhandler. Det kunne f.eks. være Strada Auto i Slagelse.

Er man i tvivl om hvordan man kan regulere bilens dæktryk, eller hvilket dæktryk ens bil skal køre med, kan man altid forhøre sig et ved et dækcenter eller der hvor man har købt sin bil. Når der snakkes dæktryk, så siges der som regel hellere for meget end for lidt, så er man i tvivl kan man altid komme lidt ekstra i. Dæktrykket bør blive kontrolleret minimum en gang om måneden.